Functiematrix

Een Functiematrix is een handig hulpmiddel om snel te kunnen zien hoe een functie qua functieniveau staat ten opzichte van andere functies in de organisatie.


Stel je bent zover gevorderd dat je een (flink) aantal functies beschreven hebt, zo mogelijk in representatieve Functieprofielen, ze allen netjes gewaardeerd hebt, en waar mogelijk ook nog in een Functiefamilie samengebracht. Dan rest nog een laatste stap, en dat is het opstellen van een Functiematrix (= Functiehuis).


Een Functiematrix is een schema bestaande uit kolommen en rijen. 

De kolommen zijn de Functiegebieden zoals Finance, Marketing, Logistics, etc. 

De rijen staan voor de Salarisgroepen.


Welke functiegebieden je in de matrix opneemt en hoe je ze noemt, daar ben je vrij in. Het gaat erom benaming te kiezen die in de organisatie gebruikelijk is.


In de cellen plaatsen we de functienamen. We kunnen ze daar gewoon op alfabetische volgorde zetten, maar daar we de totaalscore kennen van elke functie kunnen we de relatieve positie van elke functie respecteren. Binnen een cel, dus in dezelfde salarisschaal, kunnen we dan laten zien dat de ene functie toch wat zwaarder of lichter is dan een andere functie. Voor de medewerkers maakt dat niks uit, die krijgen hetzelfde salaris, maar voor de leidinggevende kan het nuttig zijn om de verschillen te kunnen begrijpen.


Zo’n Functiematrix blijkt in de praktijk een handig hulpmiddel te zijn om snel het niveau van een functie te kunnen opzoeken. Immers, de managers en hrm’s die dit schema het meest hanteren, kennen veel van de functies in de organisatie wel, en kunnen zo snel zien hoe die qua niveau staan ten opzichte van andere functies.


Share by: