Niveaubepaling eerlijk salaris

NIVEAUBEPALING EIGEN FUNCTIE
WAT IS EEN EERLIJK SALARIS VOOR MIJN FUNCTIE?

Wat is een eerlijk salaris voor mijn functie?


Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig te geven, al was het maar dat voor dezelfde functie het ene bedrijf bereid is veel meer te betalen dan een ander bedrijf.


Maar ben je toch benieuwd hoe dat dan uitpakt dan kan je toch nog wel wat zelf doen. 


Eerst moet je te weten komen wat de (totaal)score is van jouw functie

Vaak is die niet bekend en dan ben je genoodzaakt die te gaan schatten. Je moet dan bij jouw HRM de grenzen opvragen van de salarisgroep waar jouw functie is ingedeeld. Bijvoorbeeld je bent bij de NS werkzaam en ingedeeld in schaal 56. Jouw HRM hoeft je in dit geval niets te vertellen want dit staat gewoon in de CAO. Schaal 56 loop van 106 tot 130 punten. Dus nu weet je dat de score van jouw functie ergens tussen 106 en 130 in ligt. 


Vervolgens moet je eerlijk tegen jezelf zijn en beoordelen of jouw functie hoog of laag in die salarisschaal zou scoren als je die vergelijkt met collega’s waarvan je weet dat die in dezelfde schaal zijn ingedeeld. Stel je moet toch concluderen dat er wel zwaardere functies in deze schaal voorkomen. Dan geef je jouw functie bijvoorbeeld een waarde van 112 punten. Goede kans dat je dan dicht in de buurt bent van de echte waarde als die ooit bepaald zou worden.


So far so good. Maar nu moet je dit gaan vergelijken met de salaristabel van een ander bedrijf, en die heb je niet zomaar. Elke onderneming houdt dat voor zichzelf. Toch zijn er CAO’s, net zoals die van de NS, die wel de gewenste informatie geven. Als die dan ook gebaseerd zijn op hetzelfde functiewaarderingssysteem (bijvoorbeeld zoals bij de NS op het ORBA-systeem) dan kun je daar opzoeken wat een functie met jouw score (bv die 112 punten) kan verdienen. Natuurlijk ben je er dan nog niet want je moet ook kijken naar arbeidstijd, extra vakantiedagen, 13de maand, etc. 


Is dit te lastig voor jou, vraag dan je HRM om Fuwa-Advies dit voor jou situatie uit te zoeken. Het kan een interessant inzicht opleveren, ook voor jouw HRM. 

Share by: