salarissysteem-uitleg

EEN SALARISSYSTEEM INRICHTEN
Brede banden, of juist niet?

Je staat voor de vraag – als manager of hrm – of het huidige salarissysteem nog wel aan de eisen van deze tijd voldoet, of wellicht was er nooit zoiets als een ‘systeem’ omdat het bedrijf een tijd geleden als een klein bedrijf begon maar nu na jaren is uitgegroeid tot een omvangrijke onderneming met tientallen werknemers.


Het wordt dan tijd om de zaak eens goed op een rijtje te zetten. En dan blijkt, er komt het een en ander bij kijken maar in het kort komt het inrichten van een salarissysteem hier op neer:


Alle functies in de organisatie worden in groepen ondergebracht. Die groepen onderscheiden zich naar functiezwaarte. Sommige organisaties maken eerst nog een verdeling in enkele grote categorieën, bijvoorbeeld ‘management’, ‘operatie’ en ‘ondersteuning’ die elk hun eigen groepenstructuur krijgen. Maar meestal doet men dat niet en wordt gekozen voor één lange ladder van de laagste functies tot aan de directeur.



De grens tussen twee opeenvolgende functiegroepen wordt gedefinieerd door een totaal score van het functiewaarderingssysteem. Soms vind je die in de CAO, (Bijvoorbeeld bij de NS).


De breedte van elke groep – i.e. het verschil tussen de scores bij de grenzen – is van groot belang. Immers, is de groep zeer breed dan treffen we in zo’n groep functies aan van zeer uiteenlopende functiezwaarte wat tot arbeidsonrust kan leiden: lichte en zware functies worden gelijk beloond.


Andersom, zijn de groepen te smal dan leidt dat tot sprongpromoties: het management zal bij promotie een groep overslaan want het verschil is te gering.


Bij het opzetten van zo’n groepenstructuur wordt er meestal voor gekozen om een relevant aantal functies te waarderen zodat duidelijk wordt wat de consequenties zijn voor een bepaalde groepenstructuur.



Zijn we content met de nieuwe groepenstructuur, dan komen de vragen op ons af die met geld en arbeidstijd te maken hebben. Maandinkomen, 13de maand, bovenwettelijke vakantiedagen, werkuren/week, etc. Elke onderneming heeft hierin zijn eigen voorkeuren.



Sta je voor dit sort vraagstukken, laat je dan adviseren door Fuwa-Advies. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. 




Share by: