Hay-methode-uitleg

HOE WERKT DE HAY-METHODE?
UITLEG
The Guide Chart-Profile Method of Job-Man Evaluation

De Hay-methode is geschikt voor alle soorten functies, en van hoog tot laag. 


De methode  (Edward Hay noemde het “Guide Chart Profile Method”) ontleedt een functie in 3 factoren, die elk weer subfactoren hebben. Het uitgangspunt is dat een functie bestaat om een doel te bereiken, namelijk om waarde te realiseren voor de organisatie. 


Die waarde komt tot uiting in de Accountability (Reikwijdte van de Verantwoordelijkheid), hoe die is gecreëerd door het Probleemoplossend Vermogen, en wat je nodig hebt, de Know-How – om de functie naar behoren te kunnen uitoefenen.


Het mooie van deze methode is dat de verhouding tussen Accountability en Probleemoplossend Vermogen het karakter van de functie typeert. En dat karakter voelen we allemaal heel vlug aan. 

Is Acc>>PV dan is de functie duidelijk resultaat verplicht, denk aan de Productie Manager (overdreven gezegd, niet denken maar doen!); 

is PV>>ACC dan is de functie duidelijk inspanning verplicht, denk aan een Onderzoeker.


En zo is er meer, bijvoorbeeld:

Het systeem werkt met geometrisch schalen, d.w.z. de punten in de puntenreeksen verschillen onderling procentueel. Dus niet 200, 201, 202, 203, etc, maar met een vast %. Hay koos voor 15% zodat dit voorbeeld wordt: 200, 230, 264, 304, etc (afgeronde getallen). Dit is gedaan om te benadrukken dat het om wezenlijke verschillen gaat en niet dat elk klein argumentje wel weer een paar punten oplevert. En om te benadrukken dat het om relatieve verschillen gaat, niet absolute verschillen: als het loon van een Receptioniste €36,- per week verhoogd wordt, i.e. +/- 10% verhoging,  zal ze daar heel blij mee zijn, maar de General Manager van een multinational zal er niet van opkijken. Wel als hij ook 10% verhoging krijgt ipv €36,-.


Wat Edward Hay cs. dus eigenlijk bedacht hadden is dat je een functie uiteenrafelt in 3 onafhankelijke componenten, en dan elk van deze 3 componenten vergelijkt met die van een andere functie.


Zo hang je een functie altijd met 3 ankers aan andere functies, maar omdat je dan know-how met know-how vergelijkt, Accountability met Accountability en Probleemoplossend Vermogen met Probleemoplossend Vermogen, maak je altijd een gebalanceerd vergelijk. De rangordes van functies die je zo verkrijgt zijn dan ook altijd onbetwistbaar. Logisch, want je hebt ‘appels met appels’ vergeleken en niet ‘appels met peren’!


Share by: