Functieboek

Het doel van een Functieboek is om te voorkomen dat voor elke functie in de organisatie een functiebeschrijving moet worden opgesteld.


Veel bedrijven en instellingen hanteren een functieboek. Vaak is een Functieboek zelfs onderdeel van een CAO.  Als zo’n Functieboek eenmaal voldoende rijk gevuld is met functieprofielen dan vind je altijd wel een beschrijving die overeenkomt, of voldoende overeenkomt om deze ‘om smaak te brengen’ door het benoemen van de afwijkingen.


Maar…. Bezint eer gij begint!


Het inrichten van een Functieboek is een relatief kostbare zaak. Die investering is alleen de moeite waard als het Functieboek dan ook inderdaad gebruikt wordt, en het opstellen van een beschrijving van elke functie ook inderdaad achterwege blijft.


In de praktijk blijkt dat een belangrijke eis voor effectief gebruik van een Functieboek is dat elk functieprofiel kort en bondig geformuleerd is, niet meer dan één A4. Langere teksten worden simpelweg niet gelezen en daarmee verliest het Functieboek zijn toegevoegde waarde.


Hoe komt dat?


Eigenlijk heel simpel. Zo’n functiebeschrijving wordt meestal opgesteld met of door de functiehouder. Maar die heeft de behoefte om elk facet van de functie te belichten. Echter, een buitenstaander die de functie (nog) niet kent wil juist eerst een kort en bondige typering om snel te begrijpen of juist dát profiel past op de eigen functie.


Het bedenken en formuleren van bondige teksten is dan waar Fuwa-Advies te hulp kan schieten.

Roep je de hulp in van Fuwa-Advies dan kan je zelfs een vliegende start maken. Fuwa-Advies heeft een uitgebreid Functieboek aangelegd waarin meer dan 300 kort en bondig geformuleerde functieprofielen zijn opgenomen. Dat zijn functies die in uiteenlopende organisaties voorkomen. 

Je hoeft dus het wiel niet opnieuw uit te vinden, en je kunt zó de kosten  aanzienlijk besparen.



Share by: